buurtslagers-blog-gourmet

Gourmet, bij Buurtslagers zijn we fan. En jij als klant duidelijk ook. Het blijft een van onze toppers in verkoop, zeker tijdens de feestdagen. Het is nl. heel gezellig, iedereen lust het en het is een garantie voor urenlang samen tafelen. Je gourmetavond echt onvergetelijk maken? Dat doe je met onze x tips. Maar voor we onze tips vrijgeven, willen we het nog even hebben over de term ‘gourmet’.

Vanwaar de naam ‘gourmet’?

De term gourmet komt uit het Frans en is een afgeleide van het Franse gourmandises, wat exclusieve hapjes betekent. De trend zelf is hoogstwaarschijnlijk overgewaaid vanuit Azië. Daar is het normaal om met een groep mensen in kleine pannetjes je gerechtje klaar te maken. Gourmetten is dus een specifieke kookstijl waarbij elke gast zijn eigen kleine pannetje of grillplaat heeft en zijn eigen gerecht bereidt. Het is zo’n leuke bezigheid, omdat iedereen chef-kok is van zijn eigen stukje vlees of vis. Vooral kinderen zijn er dol op.

Bereid je goed voor op een avondje gourmetten

Een geslaagde gourmetavond begint met goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden in huis hebt, waaronder voldoende gourmetstellen, kleine pannetjes, borden, bestek en servetten. Denk aan de ruimte en de tafelindeling, zodat iedereen comfortabel kan gourmetten. Bied ten slotte een mix van vlees, vis en vegetarische opties aan zodat al je gasten iets vinden naar hun goesting. 

Gourmetten in boter of olie?

Vraag je je af welk vet je best gebruikt op je gourmetplaat? Dat maakt op zich niet zo heel veel uit, zolang je de bakplaat en het grillpannetje maar invet. Niemand heeft zin in aangekoekte resten. Wil je echter voor de gezondste optie kiezen? Dan is dat olie of vloeibare boter uit een fles. Vloeibare boter is gezonder, omdat het minder verzadigd vet bevat dan harde boter, en relatief veel onverzadigd vet. Gourmetten in olijfolie is ook een goed alternatief. Kies dan voor gewone olijfolie of vierge olijfolie. Bakken in extra vierge olijfolie raden we af, omdat er bij verhitting van extra vierge olijfolie ongezonde stoffen kunnen ontstaan. Een ander nadeel van gourmetten in olie: het spettert! Niet aangenaam voor huid en kleren.

Wat mag niet ontbreken op een gourmetavond?

De voorbereidingen zijn getroffen, tijd voor het boodschappenlijstje.

  • Olijfolie of boter
  • Kruidenboter
  • Diverse kruiden
  • Sauzen: ketchup, mayonaise, cocktailsaus, …
  • Stokbrood
  • Grillschotels
  • Groenteschotels
  • Plakjes kaas of geraspte kaas
  • Eieren
  • Pannenkoekenbeslag
  • Drank
  • Aankleding

Wist je dat het leuk is om na het hoofdgerecht af te sluiten met pannenkoeken als dessert? Ook dit kan je perfect klaarmaken op het gourmetstel zelf. Nog leuke dingen die je kan maken op het gourmetstel en waar je misschien niet onmiddellijk aan denkt? Mini-pizza's, omeletjes, halloumi, plakjes tomaat met mozzarella en pesto, … De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe maak je de gourmet schoon?

Gourmetten is gezellig, het gourmetstel schoonmaken is dat minder. Wacht echter niet tot de volgende ochtend om dit minder leuke taakje aan te vatten. Zodra het gourmetstel is afgekoeld, veeg je met keukenpapier de bakresten van de bakplaat en maak je de plaat vervolgens schoon met heet water. Gebruik hiervoor een borstel en afwasmiddel om alle vetresten te verwijderen.

Zijn de pannetjes en de plaat te veel aangekoekt en krijg je de viezigheid moeilijk weg? Stop ze samen met een scheut ammoniak en wat afwasmiddel in een plastic zak en laat een nachtje inwerken. Spoel het daarna allemaal goed schoon met water. Je gourmetstel en de pannetjes zomaar in de vaatwasser schuiven, is meestal geen goed idee.

Hoe verwijder je die gourmetgeur?

Als je al geen fan bent van gourmetten, dan komt dat misschien wel door het geurtje die eraan hangt. Want als je net een gezellig avondje gourmetten achter de rug hebt, dan blijft die gourmetgeur wel nog even in huis hangen. Niet met onze tips:

  • Zet tijdens het gourmetten ramen en deuren open. Of ventileer zoveel mogelijk om de gourmetgeur weg te jagen. Dat kan door een raam open te zetten of door de dampkap aan te zetten. Van gourmetten krijg je het toch lekker warm.
  • Neutraliseer de gourmetgeur met koffie of azijn. Zet wat koffiebonen op tafel of laat de koffie alvast doorlopen voor tijdens het dessert. Ook azijn kan helpen. Zet na het gourmetten een pot water met enkele eetlepels azijn op het vuur en laat even pruttelen.
  • Gebruik andere geurtjes die wél lekker ruiken. Als de vervelende luchtjes blijven hangen, dan kan je die verdringen met andere, lekker geurende dingen. Steek je favoriete geurkaarsen aan, bak koekjes of zet een kop water met heerlijk ruikende specerijen in de microgolf, zoals kaneelstokjes. Laat een minuutje draaien en jouw huis ruikt weer aangenaam!

Zin gekregen om te gourmetten? Bekijk ons ruime aanbod grillschotels en maak er een zeer geslaagde avond van.