Wie graag voordelig boodschappen doet, heeft meestal wel een voorraadje vlees in huis. Zo geniet je van de mooiste promo’s en ben je bovendien steeds voorbereid op drukke dagen óf spontane barbecues. Maar zo’n voorraadje vlees wil je uiteraard graag veilig thuis invriezen, zonder aan smaak en kwaliteit in te boeten. En hoe ontdooi je het nadien weer op de correcte manier? Jouw slager legt het in deze blog allemaal voor je uit.

bs-vlees-invriezen-ontdooien

Hoe kan ik vlees veilig invriezen?

Een voorraadje vlees in je diepvries heeft heel wat voordelen. Het verlengt onder andere de houdbaarheid van je producten van enkele maanden tot een jaar. Het is echter wel belangrijk om vers vlees op een correcte manier in te vriezen, omdat het hier om een delicaat product gaat. Terwijl ontdooien langzaam moet gaan, vries je je vlees best zo snel mogelijk in.

  • Voor je het vlees in de diepvries legt, snijd je het best in kleinere porties. Zo dringt de koude snel tot de kern van het vlees.
  • Wil je zo energiezuinig mogelijk invriezen, stop dan niet alle pakjes vlees in 1 lade, maar zorg voor een goede spreiding.  
  • Verpak het vlees in een diepvrieszakje met zo weinig mogelijk lucht. Of verpak het vacuüm om daarna in te vriezen. Zo voorkom je dat het vlees vocht verliest en blijft het straks heerlijk mals en sappig.
  • Vries je vlees zo snel mogelijk in nadat je het hebt gekocht. Leg het vlees achterin de vriezer, dat is de koudste plek. Zorg ervoor dat je diepvriezer zo koud mogelijk staat, -18 °C of kouder. Zo worden de minste ijskristallen gevormd die de kwaliteit van het vlees zouden kunnen beïnvloeden.

Hoe koud gaat jouw vriezer? Kijk naar de sterren.

Wist je dat je aan de hand van de sterretjes op jouw diepvries weet wat jouw diepvries aankan? Dat gaat van 1 tot 4 sterren. 

  • **** betekent dat je tot onder -18 °C kunt invriezen.
  • Diepvriezers met *** gaan tot -18 °C.
  • Met ** kan je invriezen tot -12 °C.
  • Een vriezer met * gaat maar tot -6 °C en is eigenlijk niet geschikt om voedsel in te vriezen. 

Hoelang mag ik vlees bewaren in de diepvries?

Als de temperatuur in jouw vriezer laag blijft, krijgen bacteriën geen kans. Wel kan de kwaliteit van het vlees wat achteruitgaan. Hoe meer een product verkleind is, hoe kleiner de bewaartijd in diepvries. Vlees in diepvries is dus niet eeuwig te bewaren. Schrijf een datum op je pakketje, zo weet je precies hoelang het al in de diepvries zit.

Dit zijn onze richttijden wat betreft de maximale bewaartijd voor vlees:

  • Ingevroren rundvlees, lam, gevogelte: 6 à 12 maanden
  • Ingevroren varkensvlees: 4 à 8 maanden
  • Ingevroren gehakt en bereid vlees als pita, gyros: 2 à 4 maanden

Hoe kan ik vlees veilig ontdooien?

Je ingevroren vlees kan je daarna op verschillende manieren veilig ontdooien.

  • Ontdooien in de microgolf: Als je snel wil ontdooien, gebruik je daarvoor best de microgolfoven op de gepaste ontdooistand.
  • Ontdooien in koud water: Geen microgolfoven? Dompel het vlees onder in koud water. Zo ontdooit het veilig tot in de kern en kan je snel genieten van een sappig stukje vlees.
  • Ontdooien in de koelkast: Als je meer tijd hebt, kan je jouw vlees langzaam in de koelkast ontdooien. Leg het in een schaal of bord zodat het dooivocht niet lekt op andere producten. Laat het daarna ontdooien in een koelkast van maximum 4 °C. Dit blijft de beste manier om zeker te zijn van een optimale kwaliteit na ontdooien.
  • Ontdooi nooit op kamertemperatuur, in de zon of op het aanrecht: Laat een product nooit op kamertemperatuur ontdooien. Dat geeft bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.