Kooktips
Hoe bak je de perfecte steak? En ribbetjes, gaar je die in de oven of in de pan? Klik voor een hele rist recepten en bereidingstips op het vlees waar je zin in hebt. Of kies meteen een specifieke bereiding. Want koken is een kunst.

Kies een hoofdingrediënt of thema:

Kies een hoofdingrediënt, thema of bereidingswijze:

  • HOOFDINGREDIËNT
  • THEMA
  • BEREIDINGSWIJZE

Of zoek op bereidingswijze:


 

Hoe bak je de perfecte biefstuk? Zo!



Bleu, saignant, à point of bien cuit? Op papier lijkt het kinderspel, maar een steak bakken naar de voorkeur van je gast is toch net iets technischer dan je denkt.

Een trucje om te weten of de bakwijze klopt: knijp het vlees tussen je duim en wijsvinger en voel de veerkracht. Duw nu op je duimmuis – het kussentje van je hand – en vergelijk.

  • BLEU: Bak je biefstuk 1,5 min aan elke kant op een hoog vuur. De steak is nog steeds rauw, maar wel warm vanbinnen. Zowel de boven- als onderzijde zijn dichtgeschroeid.
  • Tip: Hou je duim en wijsvinger tegen elkaar en duw op je duimmuis. Hou nu het vlees tussen dezelfde twee vingers en vergelijk.

  • SAIGNANT: Bak de biefstuk 1 min langer aan elke kant voor de saignant versie.
  • Tip: Leg de top van je middelvinger tegen je duim. Hou het vlees tussen je duim en wijsvinger en vergelijk.

  • À POINT: Je biefstuk is à point na 3,5 min bakken aan elke kant. Hij is nu minder rood vanbinnen en bloedt niet meer in de pan.
  • Tip: Voel aan je duimmuis terwijl je je ringvinger en duim tegen elkaar houdt.

  • BIEN CUIT: Na een 4,5-tal min bakken aan beide zijden, is je steak doorbakken.
  • Tip: Vergelijkbaar met de duim-pinkcombinatie.

Bleu, saignant, à point of bien cuit? Op papier lijkt het kinderspel, maar een steak bakken naar de voorkeur van je gast is toch net iets technischer dan je denkt.

Een trucje om te weten of de bakwijze klopt: knijp het vlees tussen je duim en wijsvinger en voel de veerkracht. Duw nu op je duimmuis – het kussentje van je hand – en vergelijk.

  • BLEU: Bak je biefstuk 1,5 min aan elke kant op een hoog vuur. De steak is nog steeds rauw, maar wel warm vanbinnen. Zowel de boven- als onderzijde zijn dichtgeschroeid.
  • Tip: Hou je duim en wijsvinger tegen elkaar en duw op je duimmuis. Hou nu het vlees tussen dezelfde twee vingers en vergelijk.

  • SAIGNANT: Bak de biefstuk 1 min langer aan elke kant voor de saignant versie.
  • Tip: Leg de top van je middelvinger tegen je duim. Hou het vlees tussen je duim en wijsvinger en vergelijk.

  • À POINT: Je biefstuk is à point na 3,5 min bakken aan elke kant. Hij is nu minder rood vanbinnen en bloedt niet meer in de pan.
  • Tip: Voel aan je duimmuis terwijl je je ringvinger en duim tegen elkaar houdt.

  • BIEN CUIT: Na een 4,5-tal min bakken aan beide zijden, is je steak doorbakken.
  • Tip: Vergelijkbaar met de duim-pinkcombinatie.