buurtslagers-gehaktballetjes-draaien

Gehakt, da’s pure nostalgie in de keuken

Ging jij vroeger ook graag mee met je moeder naar de slager, puur voor dat bolletje gehakt? Of herinner je je die zondagavond bij je grootouders nog? Er stonden steevast pistolets met gekapt op tafel. Gehakt maakt ons zowaar nostalgisch. Het voert ons terug naar heerlijke simpele momenten uit ons leven en het is nog steeds niet weg te denken uit ons bord. Maar wat maakt gehakt nu tot zo’n winnaar in de keuken?

Gehakt in de keuken

Of je gehakt nu gebruikt als geheime ingrediënt in je huisgemaakte spaghettisaus, voor balletjes in de soep of om op vrijdagavond zelf hamburgers te draaien met een heerlijk frietje erbij … Gehakt blijft nu eenmaal een veelzijdig ingrediënt in de keuken. Je tovert er wel honderden recepten mee uit je koksmouw. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle ovenschotels, pastagerechten en gevulde groenten die je met gehakt kan maken. De mogelijkheden zijn ein-de-loos. 

Gezellig tafelen met gehakt

Zelfs wanneer er een gezellige grillavond met vrienden of familie gepland is, staat gehakt op de feesttafel. Denk maar aan de fondueballetjes, gourmetburgertjes of minichipolata’s. Deze stukjes vlees worden meestal als eerste van de schotel geprikt, omdat werkelijk alle tafelgenoten er gek op zijn. Of gehakt enkel zijn plaatsje verdient op doordeweekse dagen? Wat ons betreft zeker niet.

Gehakt in de diepvries

Heb je graag een voorraadje gehakt in huis? Vries je gehakt dan in op het moment dat het in promoprijs staat. Handig en voordelig. Gehakt kan je 2 maanden bewaren in de diepvries. Daarnaast kan je ingevroren gehakt zeker gebruiken voor je bolognesesaus om die saus dan opnieuw in te vriezen. Je doodt namelijk de bacteriën in het gehakt door te verhitten. Uiteraard is het belangrijk dat je het vlees op de correcte manier ontdooit, nl. in de koelkast de avond voordien of op de gepaste ontdooistand van je microgolfoven. Nooit op het aanrecht.

Zelf gehaktballetjes draaien: zo moet het

Wie gehakt zegt, zegt uiteraard ook balletjes. Balletjes in de soep, balletjes in tomatensaus, Luikse balletjes, … Jong en oud gaat in België overstag voor balletjes met gehakt. Ze zijn niet meer weg te denken uit de Belgische keuken. Wil je graag zelf aan de slag, dan ga je best zo te werk:  

buurtslagers-gehakt-zelf-balletjes-draaien
  • Doe het gehakt in een ruime mengschaal en voeg er eieren aan toe.
  • Strooi wat paneermeel (of havermout voor de slanke variant) bij het vlees en meng tot je een smeuïge massa krijgt.
  • Spoel je handen en hou ze nat tijdens het draaien van de balletjes. Dat maakt het net iets makkelijker.
  • Heb je graag gehaktballetjes die telkens dezelfde grootte hebben? Dan kan je een lepel of ijsschep gebruiken.
  • Daarna koken of bakken maar.

En dan is het nu aan jou! We moedigen je aan om in de keuken te duiken en samen aan de slag te gaan met ons gehakt. Geef ook jouw kiddo’s gehaktmomenten om nostalgisch op terug te blikken. Want mooie momenten verzamelen, daar draait het in het leven toch om? 😉