bs

Het geheim van een geslaagde feestmaaltijd zit hem vaak in de details, en een cruciaal detail bij het bereiden van vlees is de braadtijd. Bij Buurtslagers begrijpen we dat elk stukje vlees zijn eigen karakter en smaak heeft, en het correct bepalen van de braadtijd is de sleutel tot een goed resultaat. In deze blogpost delen we onze expertise om jou te helpen bij het bereiden van het perfecte stukje vlees voor geslaagde feestdagen. Lees snel verder en til jouw kookkunsten naar een hoger niveau.

Kwaliteitsvlees correct braden: 7 tips

  • Haal je vlees enige tijd op voorhand uit de koelkast.  
  • Dep het vlees droog en kruid pas op het allerlaatste moment, want zout trekt vocht uit het vlees.  
  • Korst het vlees eerst aan in de pan. Dat maakt het sappiger en smaakvoller.  
  • Neem een gepaste braadslede en voeg een klontje boter toe vlak voor je het vlees in de oven schuift.  
  • Eens in de oven overgiet je het vlees regelmatig met het braadvocht. Dat voorkomt een te harde korst.  
  • Gebruik een kerntemperatuurmeter als je twijfelt.  
  • Vlees moet na het braden de tijd krijgen om te rusten. Het vlees zal steviger aanvoelen en zal bij het snijden minder sap verliezen. Een gemiddeld gebraad van ±800 g laat je minstens een kwartiertje rusten op een warm bord, losjes afgedekt met aluminiumfolie.

Braadtijden varkensvlees

  • Varkenshaasje: Schroei het varkenshaasje eerst dicht in de pan. Schuif daarna 20 min. in een voorverwarmde oven van 200 °C. Dit is een richtlijn voor een varkenshaasje van ± 500 g. 
  • Varkenscarrégebraad: Schroei het varkensgebraad dicht in de pan. Schuif daarna 15 min. in de oven op 180 °C. Daarna nog 45 à 50 min. op 150 °C, dit is afhankelijk van de diameter van het vlees. Door het gebraad op lagere temperatuur te garen blijft het vlees veel sappiger. Haal het vlees op een kerntemperatuur van 69 °C uit de oven. Wie het nog wat rosé wil, gaat voor 67 °C.  
  • Gehaktbroodje: Een gehaktbroodje van ±600 g met varken-kalfsgehakt en dunne plakjes spek schuif je voor 50 à 60 min. in een oven van 180 °C.  

Braadtijden rundvlees 

  • Côte à l’os: Schroei het vlees dicht in de pan. Laat daarna 6 tot 8 minuten in een voorverwarmde oven van 160 °C garen. Haal dan uit de oven en laat nog 15 min. rusten onder aluminiumfolie. Laat het net voor je aan tafel gaat nog eens 2 tot 3 min. extra opwarmen in de oven op 160 °C. Serveer het in repen aan je gasten.  
  • Rosbief: Schroei eerst dicht in de pan. Daarna schuif je het gebraad 12 min. op 200 °C. Tot slot nog eens 8 min. op 180 °C voor eerder rood vlees met een kerntemperatuur van 48 tot 51 °C. Of nog eens 16 min. als je eerder rosé verkiest met een kern van 51 tot 54 °C.  

Klaar om indruk te maken op jouw gasten? Met deze bereidingstips en braadtijden ben je alvast goed op weg naar culinair succes. Laat ons gerust weten hoe jouw kookavonturen verlopen via onze Facebookpagina, en weet: bij Buurtslagers staan we altijd klaar om je te helpen met onze kennis en expertise. Eet smakelijk!