30 minuten
4 personen

Een klassieker die altijd scoort tijdens de feestdagen: mals varkenshaasje, krokant gebakken spekblokjes en een rijke champignonsaus. Perfect om indruk te maken aan de kersttafel. Want zo smaakt feest: met een varkenshaasje op z’n best, en een tikkeltje nostalgie. 

Tip van de slager

Voor een perfect rosé varkenshaasje gebruik je een vleesthermometer. Kerntemperatuur: 62–64 °C

Zo smaakt feest écht zoals het hoort.

Ingrediënten
Varkenshaasje
2 stuks
Spekblokjes
150 g
Champignons
250 g
Boter
40 g
Citroensap
1 el
Bruine maïzena
2 el
Peper en zout
Dep de varkenshaasjes droog en kruid royaal met peper en zout.
Verhit de boter in een braadpan. Bak het varkenshaasje rondom goudbruin in ongeveer 5 minuten. Voeg de spekblokjes toe.
Zet het vuur lager, plaats een deksel op de pan en laat het vlees 10 tot 15 minuten verder garen (afhankelijk van de dikte van het haasje).
Snijd de champignons in plakjes en stoof ze in een aparte pan met een klontje boter. Voeg een scheutje citroensap toe voor een frisse toets.
Voeg de champignons bij het vlees en laat nog enkele minuten sudderen zodat de smaken mooi mengen.
Haal het vlees uit de pan en laat het enkele minuten rusten onder aluminiumfolie.
Maak een saus van de braadjus: roer de bruine maïzena los in een beetje water en voeg toe aan de jus. Laat kort inkoken tot een licht gebonden saus.
Snijd het varkenshaasje in mooie plakjes, schik op een schaal met de spekjes en champignons. Lepel er de saus over.
Serveer met kroketjes of gratin, en werk af met een takje verse tijm voor een feestelijke toets.
Products
Varkenshaasje

geen allergenen

/kg

Varkenshaasje extra

Geen allergenen

  • 600 G/ST

/stuk

Archiducsaus

Gluten (tarwe), Melk

/stuk

Ambachtelijke aardappelkroketten

Gluten (tarwe), Ei, Lupine

  • per 12 stuks
  • 12 ST/SCHAAL

/schaal

Aardappelgratin

Ei, Melk

  • ±250 g per persoon
  • 500 G/SCHAAL

/schaal

Ovengroenteschotel 2P

gestoofde worteltjes met ajuin, gegaarde bloemkoolroosjes, kaassaus, gestoofde boontjes met ajuin, gestoofd witloof

Gluten (tarwe), Melk

Ovengroenteschotel 2P

gestoofde worteltjes met ajuin, gegaarde bloemkool...

  • 2 PERSONEN/SCHAAL

/schaal

Inspiratie & tips